Atletika

Pavle Jovićević

,reprezentativac Jugoslavje u atletici,

Milica Rajkov

(Čurug 1936 - 2018 Bečej)

Po zanimanju je bila profesor istorije (završila Filozofski fakultet u Beogradu). Atletikom je počela da se bavi u Bečeju gde je pohađala gimnaziju a onda je dve godine nastupala za Vojvodinu (trenirao je Dušan Andrin) a od 1958. god. za beogradsku Crvenu zvezdu. Saradnja sa prof. Draganom Petrovićem dala je rezultate: Milica je bila sedam godina uzastopno prvakinja Jugoslavije na 800 m a u istom periodu šest puta rekorderka naše zemlje i to u trkama na 400, 600 i 800m. Njeni lični rekordi bili su 58,1 (400); 1:33,5 (600) i 2:09,9 (800m). Dva puta je učestvovala na prvenstvu Evrope (1958 i 1962) a dva puta je bila prvak Balkana na 800m. 

S.H

Foto: kolekcija Vere Stajić


Finalna trka prvenstva Jugoslavije na 800 metara u Beogradu 1963. godina. Prva Milica Rajkov (CZ), druga Gizela Farkaš( Vojvodina)

Foto: kolekcija Vere Stajić


Gajo Burić

 28/12/2021  Tanja Drapšin novogodišnji intervju, Triatlon

Smiraj godine pravo je vreme da se „podvuku crte“, da se odmeri i analizira urađeno u godini koja izmiče. Gledajući 2021. godinu, ona je za našeg sugrađanina Gaju Burića, sada već trofejnog triatlonca, bila veoma uspešna, pošto je uspeo da ponovo ostvari trijumfe na najvećoj međunarodnoj sceni, čime je nastavio da na najbolji način promoviše svoj grad i svoju državu širom svetskih meridijana. Nakon 2018. godine, najtrofejnije u njegovoj sportskoj karijeri, on je nastavio sa uspesima i u 2021. godini, a njegova upornost je pobedila brojna odlaganja i otkazivanja sportskih takmičenja, a sve usled nekoliko talasa Korona virusa.

Početak ovog razgovora krenuo je od neizbežne teme koja se odnosi na to koliko je zadovoljan urađenim u protekloj godini. Skroman kao i uvek Burić je konstatovao da je zadovoljan zbog velike pobede u Slovačkom gradu Šamorinu na „Challenge“ šampionatu, jednom od najvažnijih takmičenja u triatlonskom svetu, ali da mu nezadovoljstvo pričinjava činjenica da je nekoliko premijum trka odloženo jer su bile planirane početkom i krajem sezone, kada su bili pikovi pandemije.

Na kojim distancama ćete nastupiti naredne godine, da li planirate i poludistancu?

–Za 2022. godinu planiram nastupe na sprint i olimpijskoj distanci. To su takozvane standardne distance u triatlonu i one mi najviše odgovaraju zbog moje fizičke konstitucije. Poludistancu, „half Ajronmen“, ću ostaviti za kraj sezone. Nije problem završiti tu trku, kao što su uradili mnogi, čak hodajući ili gurajući bicikl, ali to za mene nije opcija. Moj cilj je da ostavim odličan utisak i prevaziđem sebe. Imam je u nogama i rukama, s obzirom na obim treninga, ali za nešto više, potrebno je vreme, iskreno je konstatovao naš sugrađanin.

Sećate li se vašeg prvog triatlona?

–Naravno, debitantski dan se nikada ne zaboravlja i jedan je od najlepših osećaja u svakom sportu. Moj prvi triatlon je bio sa pozajmljenim čeličnim biciklom marke „Peugeot“ od mog druga Vlade Makijevića i u triatlonsko-trkačkom kombinezonu, na Adi u Beogradu. Amaterski triatlon je uživanje i najlepši deo karijere svakog triatlonca, gde se takmičite sami sa sobom i uživate u obaranju ličnih rekorda, bez ikakvih pritisaka, u dahu je ispričao Burić.

Kako ocenjujete stanje triatlona kao sporta u našoj zemlji?

–Triatlon je olimpijski sport i kod nas se pojavio krajem osamdesetih godina prošlog veka, a veliku ekspanziju je doživeo u ovoj dekadi 21. veka, mada nažalost, moram priznati da je trenutno u padu. Na takmičenjima je manji odziv učesnika nego ranije. Da li zbog kvaliteta takmičenja ili lošeg rada, to je pitanje za nadležne ljude iz saveza. Najbolji takmičari imaju strane trenere i uglavnom se takmiče u inostranstvu, kako bi što više napredovali. Moje mišljenje je da sport mora još više da se popularizuje, kako kod mladih, tako i kod seniora, kako bi shvatili njegove koristi po fizičko i mentalno zdravlje i razvoj čoveka. Ovaj sport je na primer u Engleskoj, Americi ili Nemačkoj sastavni deo školskog i univerzitetskog programa, budući da obuhvata bazične sportove. Pošto sam nastupao u Austriji i Švajcarskoj, gde sam trenirao sa njihovim reprezentativcima, mišljenja sam da mora da se formira i poluprofesionalna i amaterska reprezentacija, kako bi se napravila jaka takmičarska baza. Ove zemlje na evropskim i svetskim prvenstvima nastupaju sa velikim brojem takmičara u svim kategorijama, od profesionalne pa do amaterskih. Uz njih dolazi i veliki broj navijača i tako se stvara jaka baza. Triatlon ne mora biti sport elite, nego svi mogu njime da se bave, naročito u početnoj fazi i amaterski. Ne treba vam najskuplji bicikl za početak. Za nešto više para od prosečnog novog bicikla, možete kupiti polovan aluminijumski bicikl i krenuti. Potrebna je samo volja, vredan i naporan rad i naravno istrajnost, kazao je naš proslavljeni as.

Da li ste pokušali da uradite nešto, kako bi ste popularizovali ovaj sport u našoj zemlji i kod nas u Bečeju?

–Svojim nastupima, medaljama i pobedama proteklih godina, naročito ove i 2018. godine, kada sam uz direktan prenos trijumfovao na velikoj trci „Svetske serije 5150“ u Cirihu, izazvao sam veliku pažnju domaćih medija i mislim da sam time uradio dosta toga na popularizaciji sporta. Naravno, uvek može bolje, ali treba istaći da je medijski prostor za pojedinačne sportove u Srbiji veoma skučen. Što se tiče lokalnog delovanja, pre dve godine sam došao na ideju da reosnujem najstariji biciklistički klub u Bečeju – Tesla 1925, koji je osnovan 1925. godine. Uradio sam to kako bih svima, a naročito omladini, približio blagodeti biciklizma, a uz njega i triatlona. Biciklizam je, pored toga što je koristan za svakodnevno kretanje, prijemčiv i najzdraviji sport, jer u njemu najmanje opterećujete zglobove i tetive a vaš kardio-respiratorni sistem radi najoptimalnije, kazao je naš sugrađanin, pa nastavio dalje o sprovedenim akcijama u proteklom periodu:

–Godina u kojoj smo reaktivirali klub, započeli smo veliku akciju pod nazivom „Bicikliraj bezbedno“, u okviru koje smo sproveli nekoliko aktivnosti. Najvažnija je bila edukacija dece o bezbednosti u saobraćaju, koje smo sproveli po školama bečejske opštine, kao i akcija besplatne popravke biciklova. Tada je uz članove našeg kluba i servisere iz prodavnice „Kapriolo“, vršen besplatan zimski servis bicikala svih školaraca u Bečeju. Pozvane su bile sve osnovne, srednje škole i ŠOSO „Bratstvo“. Iako je sve bilo dogovoreno, ostaje žal, ali i zabrinutost, što se nisu odazvale sve škole. Nadam se da će se u budućnosti i uprave istih ponašati odgovornije prema deci, jer je bezbednost dece najvažnija.

Vredi napomenuti, da smo u decembru 2020. godine, organizovali akciju „2021 m za ostvarenje naših snova“, gde smo virtuelnim takmičenjem podstakli mnoge naše sugrađane, da se aktiviraju nakon duge pandemije, pobede sami sebe, ali i krenu redovnije da se bave sportom ili rekreiraju. Svako je u željeno vreme i na željenom mestu, imao zadatak da pređe ovu distancu. Aktivnost je okupila preko 200 učesnika, a jednoj komšijsko-drugarskoj akciji, bez budžeta i reklame, pridružili su se i naši brojni sugrađani, koji su u pečalbi širom sveta, kao i naši poznati košarkaški i fudbalski treneri. Bez budžeta, ali sa srcem bilo nas je od Australije, Amerike, preko Engleske, Švedske, Švajcarske, Srbije, Mađarske, pa sve do Kazahstana i Rusije. Svako je bio pobednik i svako je nagrađen diplomom, sa ponosom ističe naš šampion.

Kakvi su planovi kluba u narednoj godini?

–Godinu koja je već iza nas je obeležila organizacija više zajedničkih treninga a klubu se priključilo još nekoliko aktivnih takmičara, pa smo napravili lepu bazu, zasnovanu na iskrenoj priči i drugarstvu. U narednom periodu planiramo dalje proširenje članstva a svi zainteresovani mogu da nas kontaktiraju putem našeg sajta www.tesla.in.rs, fejsbuk strane „VSK Tesla 1925“ ili preko mog profila na instagramu @buricg. Otvoreni smo za svaka pitanja i radujemo se svakoj vrsti interesovanja, pozvao je Burić naše sugrađane da se oprobaju u ovom veoma interesantnom sportu.

S.E.

Izvor Bečejski dani od 28.12. 2021.