Stoni tenis

Milica Dunđerski

Iz šturih pisanih izvora saznajemo da je u Subotici, od 27. do 31. marta 1946. godine, održano Prvo prvenstvo F.N.R.J. u stonom tenisu. Te godine je Milica Dunđerski, kao članica beogradske „Crvene Zvezde“ osvojila drugo mesto. Izgubila je samo jedan meč, od predstavnice Hrvatske, koja je postala državna prvakinja.

Nepunu godinu kasnije, 14. januara 1947. godine,beogradski list „Sport“ je objavio tekst o prvenstvu Srbije u stonom tenisu. U podnaslovu se kaže:

„Dunđerska četvorostruka prvakinja Srbije!“

Uz Miličinu sliku, autor članka piše:

„...Zavidan uspeh na ovom prvenstvu postigla je Dunđerska, koja je, po četvrti put, osvojila pojedinačno žensko prvenstvo. Od 13 učesnica, u finalnoj borbi, Dunđerska je pobedila Popovićevu sa 3:0 (21:16, 21:13, 21:12). Sigurnu igru je Dunđerska pružila i u ženskom dublu sa Janoševićkom, osvojivši prvo mesto u Srbiji...“

A Milica Dunđerski će još dva puta osvajati prvenstvo Srbije u stonom tenisu!

Nije Milica igrala samo stoni tenis. Bila je državna reprezentativka u desetoboju, a posebno se istakla u bacanju koplja. Potom je bila prvakinja Srbije u skoku u vis, a igrala je i rukomet za vodeće beogradske klubove.

Dunđerska je počela da se bavi sportom daleke 1939. godine, kada je prvi put u Bečeju igrala stoni tenis. Sportom će se aktivno baviti sve do 1954. godine, do svoje četrdesete godine. Nakon toga, tokom pedesetih godina prošlog veka, oprobala se i kao trener ženskih stonoteniserskih ekipa, Opatije i Rijeke.

Milica Dunđerski je rođena u Bečeju, 1. septembra 1914. godine. Privatno je završila gimnaziju i krenula putem sporta. Imala je i svoju veliku ljubav – jednog mladog pilota, pa je Milica počela da se bavi i padobranstvom. Tragičnom igrom sudbine, mladić je poginuo u Drugom svetskom ratu, a Milica se nikad nije udala.

Po završetku sportske karijere, vratila se u Bečej. O njenoj vitalnosti i u poznijim godinama, svedoči podatak da se u sedamdesetoj godini odlučila da polaže ispit za vožnju – mopedom!

Umrla je u Bečeju, 26. februara 2000. godine, u 86. godini života.

Literatura. Dušan Opinćal, Poznati Bečejci. Bečej 2013.



Borislava Perić-Ranković

Rođena u Bečeju 1972. godine, gde je i živela do 2006. Pohađala osnovnu i srednju školu u svom rodnom mestu. Nakon završene srednje škole počinje da radi, prvo u struci. Godine 1992. upisuje višu školu za informatiku, vanredno, i posleprve godine zapošljava se u stolarskoj, privatnoj firmi. Godine 1994. prilikompovrede na radu postaje invalid, i ostaje u kolicima. Početkom 2001. godine počinjeda se bavim sportom, rekreativno, za udruženje i počinje da trenira košarku ukolicima. Кrajem 2002. godine na nagovor prijatelja i Zlatka Кeslera uzima reket uruke samo da bi probala kako joj ide, a ujedno i da se takmiči za udruženje narepubličkom takmičenju. Sledeće godine počinje da trenira stoni tenis u STК„Spin“, zajedno sa Nadom i Zoranom Matić. Posle 8 meseci izlazi na prvimeđunarodni turnir gde odrađuje klasifikaciju i dobija klasu T4.

Godine 2004. na Svetskom kupu u Laškom sa saigračicom Nadom Matić stiže do prve medalje, bronzane ekipne, i dobija motiv više da se zadrži u svetu stonog tenisa i pokuša da stigne do vrha. Svakodnevnim treninzima i pod budnim okom Zlatka Кeslera napreduje sve više i2006. godine stiže do svog prvog finala i svoje prve pojedinačne medalje, srebrne, u Sloveniji u Laškom. Iste godine na takmičenju u nemačkog gradu Vupertalu konačno stiže i do zlatne medalje. Sve kruniše upehom na Evropskom prvenstvu, u Кranjskoj Gori, gde osvaja sa saigračicama Nadom Matić i Zoricom Popadić srebrnu, ekipnu, medalju, ali i sopstvenim upehom osvajanjem titule Evropskog šampiona (zlatna medalja) koja je direktno vodila na Olimpijadu.

Nakon ovog uspeha, krajem 2007. proglašena je za najboljeg sportistu, osoba sa invaliditetom, grada Novog Sada, pokrajine Vojvodine, a dobija i specijalno priznanje grada Bečeja, za ostvarene rezultate. U 2008. godini najznačajnije je bilo što se sa svakog vratila sa osvojenim zlatom u svojoj T4 klasi, a najvrednije je srebro sa Paraolimpijskih igara osvojeno na Igrama u Pekingu 2008.

U 2008. godini postaje vlasnik nagrade Jovan Mikić Spartak, a nagrađuju je takođe i AP Vojvodina, Sportski savez grada Novog Sada, list „Dnevnik“, opština Bečej, Olimpijski Кomitet Srbije, dok je Paraolimpijski Кomitet Srbije proglašava za sportistkinju godine.

Na svetskim kupovima u 2009. godini osvaja pet zlatnih, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Nešto u Open klasi, nešto u ekipnom delu, ali u svojoj klasi i ostaje najbolja. To potvrđuje i na Evropskom takmičenju gde u Open klasi osvajabronzu, u ekipnom delu sa saigračicama Mitrović Sanjom i Popadić Zoricom osvaja,takođe bronzanu medalju, i time potvrđuje svetske kupove i svoje mesto na svetskoj rang listi, a to je da i posle više od dve godine njeno mesto je u samom svetskom vrhu.

U 2009. godini postaje jedan od nosilaca i Majske nagrade, najvišeg priznanja u zemlji za postignute rezultate u sportu. Posle Evropskog prvenstva u Đenovi pravi jednogodišnju pauzu i 2010. godine na Svetskom Кupu u Bilbao ponovo potvrđuje da joj je mesto u vrhu, jer uspeva da osvoji dve zlatne i jednu srebrnu. Ipak najveći akcenat u 2010. godini stavlja se na pripreme za Svetsko prvenstvo u Gvanžu gde sa Nadom Matić i Zoricom Popadić osvaja srebrnu medalju u ekipnom delu u klasi T4, a pojedinačno bronzanu medalju takođe u klasi T4.

Godine 2011. učestvuje na pet Svetskih kupova gde osvaja pojedinačno tri zlatne i jednu srebrnu, dok u ekipnom delu na Кupovima sa saigračicom Nadom Matić ima osvojene dve zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu medalju.

Na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojila je srebrnu medalju, a četiri godine kasnije (2016), u Rio de Ženeiru okitila se zlatom pojedinačno i srebrom u ekipnom takmičenju. Zbog svojih sportskih rezultata,odlikovana je i Sretenjskim ordenom u oblasti sporta.


Izvor: Projekat "BEČEJKE ZA SVA VREMENA" , 2022.

Nemanja Karapandžić


https://24sedam.rs/sport/ostali-sportovi/174665/slavi-srbijo-imas-nove-prvake-sveta-junakinje-u-kolicima-beba-i-nada-pokorile-planetu/vest?fbclid=IwAR2tMURKDvkNPSnpwfP3pbfi1_HcnIekuGcu0C7V063WwQ-FezdWU9RETYc