Fudbal

Kratka istorija fudbala u Bečeju

Foto: privatna zbirka Krsta Marinkov. 

Fudbalski klub, najverovatnije BSK (Bečejski sportski klub). Neka od imena su poznata:Prvi s desna Šuta moler, pored, Vlada Arnovljević nekadašnji dobar bek, peti Draga Marinkov, šesti Zec, fudbaler, a četvrti sleva Galaš… , dole prvi levo je Jaman, zatim Ika Božić, mašinbravar, Ljumba bokser, pa Braca Kovačević, bivši dir. Mlinova, drugi od njega Stoja Djuričin i Jarava. 

Foto: Arhiva Miroslave Popović 

Igrači FK "Bečej", reprezentativci Jugoslavije

Sima Milovanov

1923 Bečej - 2000 Novi Sad


Rođen je  10. aprila 1923. godine. Njegov otac Milivoj je bio mesar, a majka Jeca poslužiteljka u školi. U rodnom gradu je učio osnovnu školu i gimnaziju. Uoči Drugog svetskog rata, 1941. godine, završio je sedmi razred gimnazije, a osmi tek posle oslobođenja, 1946. godine. U međuvremenu, 1944. godine, ženi se Radoslavom Reljin. Ceo život posvetio je fudbalu. Još od malena pokazivao je sklonost i nadarenost za ovaj sport. Stasavajući, izrastao je u visokog, snažnog i robustnog igrača, te je u svakom timu bio glavni stub odbrane.

A sve je počelo od podmlatka bečejskog „Građanskog“ 1935. godine, da bi 1938. godine postao standardni prvotimac ekipe. Za vreme rata igrao je na mestu centarhalfa u lokalnom timu „Bočkaj“. Zapažen kao izvrstan fudbaler, pozvan je da igra u prvoligaškom timu „Seged“, u Segedinu. Tu je dobar deo svoje zarade delio sa studentima iz Vojvodine.

Posle Drugog svetskog rata vraća se u Bečej i nastupa za fudbalski klub „Jovan Crveni“. Godinu dana kasnije (1945.), odlazi u Novi Sad, da igra za ekipu „Radničkog“. Posle fuzije „Vojvodine“, „Radničkog“ i „Slavije“, nastala je „Sloga“ kojoj će kasnije biti vraćeno tradicionalno ime „Vojvodina“, u kojoj će Sima Milovanov ostvariti blistavu karijeru. Za novosadsku „Vojvodinu“ je igrao do kraja svoje karijere, 1959. godine.

Prema postojećoj evidenciji, za Vojvodinu je odigrao 657 utakmica. Dugo godina je bio i kapiten tima, u kome su, osim njega, igrali Vujadin Boškov, Zdravko Rajnov, Toza Veselinović i drugi. Impresivan je podatak da u „Vojvodini“ nikada nije bio rezerva. Stariji navijači „Vojvodine“ pamte kako je prilikom svakog izvođenja slobodnog udarca pred protivničkim golom, publika skandirala njegovo ime. Gotovo da je bio nepogrešiv kao izvođač jedanaesteraca. 

Igrao je više puta za reprezentaciju „Novog Sada“ i „Vojvodine“, a na prvom državnom prvenstvu, 1945. godine, nastupao je u ekipi Srbije. Dres sa državnim grbom oblačio je na dvanaest utakmica. Išao je na sve turneje „Vojvodine“ širom sveta, a sa splitskim „Hajdukom“ putovao je u Južnu Ameriku. Inače, Hajduk mu je čak nudio vilu na Bačvicama i veliku sumu novca da potpiše pristupnicu, ali on je ostao veran „Vojvodini“.

Za sve vreme bavljenja fudbalom, radio je u različitim preduzećima različite poslove, od Poslovnog zadružnog saveza u Bečeju, do Hotelskog preduzeća „Vojvodina“ u Novom Sadu. Penzionisan je 1978. godine.

Kada je 1959. godine prestao da aktivno igra fudbal, Sima Milovanov je otvorio novo poglavlje u svom životu.

Završava Višu trenersku školu i počinje da vodi mladi tim „Vojvodine“ (1959-1961). Potom je u Vojvođansku ligu uveo „Bečej“, „Vrbas“ i novosadsku „Slaviju“, radeći u svakom od ovih klubova po dve sezone.

Trenersku karijeru nastavlja u Grčkoj, u klubu „Veriju“, iz okoline Soluna, a koji je uveo u prvu ligu (1965-1969). Navijači tog kluba su ga predložili za počasnog građanina svog grada.

Trenirao je sa uspehom „Rudar“ iz Ljubije, pa „Osijek“, koji je pod njegovim rukovodstvom zauzeo prvo mesto u Drugoj ligi – Zapad.

Na Kipru je boravio kao trener pet godina, od 1969-1974. godine. Po povratku u zemlju, trenirao je ovdašnju „Slaviju“, ponovo „Osijek“, „Rudar“ iz Trbovlja, leskovačku „Dubočicu“, „Radnički“ iz Bajmoka, „ČSK“ iz Čelareva i kaćki „Jugović“. Trenersku karijeru završava 1987. godine.

Umro je 2000. godine, u Novom Sadu. Imao je kćerku Dušicu, po struci pravnika.

Literatura: Dušan Opinćal, Poznati Bečejci, Proleter Bečej 2010.

Dragan Mutibarić 


Miodrag Kustudić

Zdravko Rajkov

Ištvan Vaštag

oko 1950 Bečej

-Čitav život sam podredio fudbalu, pa je podrazumjivo što volim da pratim nove metode mlađih trenera, jer uvek može nešto da se nauči, vidim kako igrači sprovode na utakmicama ono što su radili preko nedelje, družim se s grupom navijača, koji su, kao i ja, standardni kraj terena preko nedelje i neizbežni na tribinama kad smo domaćini. Ne zameram ljudima koji me se nisu setili u slavlju, jer ću ja i dalje navijati za Bečej, ne propušta da naglasi saigrač i kapiten potpisnika ovih redova.

Od kad zna za sebe, trčao je za fudbalskom loptom, a ozbiljno joj se posvetio od svoje 15. godine. Nije imao hrabrosti da se odmah prijavi u vodeći bečejski klub, tada „Bratstvo“, već je otišao u komšijski BSK i ostao u njemu dok je učio molersko-farbarski zanat i išao na obavezne prakse u tadašnjem bečejskom privrednom gigantu „Zidaru“.

-Tad se nije čekalo na posao, po dobijanju diplome, mogao sam odmah početi da radim u „Zidaru“, seća se Ištvan Vaštag perspektivnih vremena. No, pozvali su me u renomiraniji komšijski klub, što sam oberučke prihvatio, ali i odmah raskrstio s molerskim poslom. Jer, morao bih da putujem i van Bečeja, pa od jutra do sutra s četkom ili valjkom u ruci. Zato sam prešao u „Fadip“, radio u magacinu, a od 1976. bio auto-farbar u renomiranom auto-servisu „Pionir“ do odlaska u penziju 2008. godine. U obe firme sam radio samo pre podne da bih posle mogao da treniram. Bile je to privilegija i znao sam da je cenim.

I u penziji je zadržao ritam iz vremena dok je radio, kad je svako posle podne kompresor i farbu menjao travnatim terenom i loptom. Kao igrač do kraja osamdesetih godina, a potom je bio trener, prvo „mladostaša“ u susednom Radičeviću, te mlađih kategorija u Bečeju.

-Jedina promena je što sad pre podne prelistavam štampu i održavam baštu, deo sa cvećem oko kuće, pa voće i povrće. Pomognom i majci Eržebet, koja mi je prva komšinica. Srećom, pokretna je i pored 90 godina, čak vozi bicikl, pa tu nema mnogo obaveza, smeška se Fućika.

Ljubav prema fudbalu preneo je i na potomke. Istoimeni sin je svojevremeno bio golman mlađih kategorija u FK Bečej. I unuk Ričard je u istom klubu naučio prve korake i igrao za pionirski uzrast, a nakon osmoljetke preselio u Mađarsku i bio član Akademije fudbala u Hodmezevašarhelju. Prelaskom iz kadetske u juniorsku konkurenciju avanzovao je i preselio se u Ujpešt dožu iz Budimpešte, gde je zavšio sportsku gimnaziju. Sad je u Sehešfehervaru član B tima MOL Vidia (nekadašnji Videoton) i pred potpisivanjem profesionalnog ugovora.

zvor: Vlasta Jankov portal Moj Bečej od 22.02.2019. godine.